Vad är Volt Hockey?
Volt Hockey, eller på svenska - Elinnebandy
Elinnebandy eller på engelska Volt Hockey är fart, action och sammanhållning. En idrott som idag organiseras av Parasport Sverige men ingår i den inkluderingsprocess som pågår mellan Parasport Sverige och Svenska Innebandyförbund.
Idrotten vänder sig till individer med funktionsnedsättning och rörelsebehov där idrottaren sitter i en anpassad sport permobil med klubba fastmonterad längst fram på sportstolen. En så kallad t-stick. Genom snabba rörelser och taktisk manövrering spelar lagen matcher på sportgolvet, på ett innebandy-liknande vis med anpassade mål och sarger. Oftast möter man varann med tre spelare mot tre och det är en sport som kräver både fysik och strategi. Normalt sett spelar man på liggande låga målburar som är bredare än ett vanligt innebandymål och med lägre ribba.
Sporten som har etablerats i Sverige under tidigt 2000-tal finns i dag på dryga 10 platser i Sverige. Från Malmö i söder till Umeå i norr och inkluderar idag 13 aktiva klubbar. Idrotten har en utbredning i norden, då inom Danmark och Norge där ett dryga femtiotal föreningar finns. Det finns även initiativ i Tyskland och inte minst över Atlanten i Kanada och nu också, i skrivande stund de nystartade initiativen i USA.
World Cup Volt Hockey, världens största och för första gången unika elhockey tävling, hade premiär på allvar i Gävle 2022 då alla nationer för första gången i världshistorien ska samlas.
Den första upplagan gick av stapen den 16-18 september i Gävle på Gavlehovsområdet. För första gången någonsin samlas lag från Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Kanada och USA för att genomföra världens största elinnebaindyturnering genom tiderna. Totalt hade World Cup Volt Hockey 22 lag och närmare 200 spelare samt ytterligare 100 ledare och ledsagare. Lägg där till ungefär 100 ideella krafter som gör evenemanget möjligt. Då har ni World Cup Volt Hockey i Gävle.
Nu är det dags för nästa upplaga - som blir ännu större med fler matcher. Blir ni med? Vi är redo. Välkommen till värd- och världsstaden Gävle!
Elinnebandy är livet
Elinnebandy är livet är ett projekt som finansieras av allmänna arvsfonden, projektet avser att utveckla elinnebandyn i Sverige.
Elinnebandy är en av få sporter där personer med omfattande rörelsenedsättning kan få möjligheten att delta i lagidrott vilket ger positiva effekter, då alla mår bra av att röra på sig och få verka i sociala sammanhang. Trots de positiva effekterna är det höga trösklar för att sporten ska utövas på jämlika förutsättningar och aktiva inom elinnebandy uppfattar att det finns en brist i utbyte och samverkan mellan samt ett lågt antal aktiva föreningarna. Det gör även att antalet aktiva utövare är lågt.
Med detta projekt är det övergripande målet att stärka samarbetet mellan föreningar, kommuner, landsting och regioner i Sverige, samt att stärka långsiktigheten i förutsättningarna för personer med rörelsenedsättning att delta i fritidsaktiviteter. Ett övergripande mätbart mål är att med projektet öka antalet aktiva föreningar med 10 stycken över landet. Det i sin tur räknas ge minst 50 stycken nya aktiva inom elinnebandy.
Elinnebandyns historia
Elhockey kommer ifrån Danmark där Prins Filip av Danmark gav ut ett samlarmynt och vinsten av detta mynt gick till att uppfinna en idrott för svårt rörelsehindrade. Elinnebandy blev resultatet. El-hockey riktar sig till de som har en funktionsnedsättning som gör att man inte kan utöva någon annan handikappidrott. En arkitekt Rasmus Jensen har ritat stolen, som även fått designpris i Danmark. I Danmark har man spelat sedan 1991. Danmark där det i dag finns i dagliga spel i 3 divisioner och har ca 32 lag ca 150 spelare.
Regelverket liknar ishockey och innebandy. Det spelas med innebandyboll i sporthall med basketplansmått och låg innebandysarg.
Målen är 3 m breda och 20 cm höga. Speltiden är oftast 2x15 min och varje lag består av 5 spelare: 3 på planen, 2 avbytare. Det tillåts inga ”tacklingar” i el-hockey. Endast små beröringar av stolarna som ej inverkar på spelet är tillåtet. Det finns ingen specifik målvakt. Alla i laget har chansen att en i taget vakta målet. En så kallad ”Flygande målvakt”.
En elinnebandystol består av ett chassi med 3 hjul, 2 motorer och ett batteripaket på 24 volt. Sitsen är av trä i formpressad plywood. Man styr stolen med en joystick av samma typ som används av vanliga elrullstolar. Elektroniken är ”trimmad” för elinnebandystolen. Hastigheten är 14 km, dubbelt mot en vanlig elrullstol. Även känsligheten i joysticken är dubbelt så känslig som en vanlig elrullstol. Längst fram på stolen sitter en fast klubba av plast med 2st vingar som man dribblar och skjuter med. Ett fyrpunkts bälte håller spelaren säkert på plats. Stolen är låg och därför påminner väghållningen om en gokart. Med 3 stora vingmuttrar delar man sitsen från chassiet för reparation och service. Skifta från vänster till höger styrning går lätt även de med enkla vingmuttrar. Med 2 vingmuttrar sitter batteriluckan och ett byte till ny laddade batterier tar ca 30 sek. Det finns utrymme för enkla anpassningar som t.ex. nackstöd och mittstyrning.